19 Ekim 2016 Çarşamba

Göztepe- Beşiktaş Husumet nasıl başladı?


5. hafta mücadelesinde sahasında Beşiktaş'ı ağırlayacak olan Göztepe tüm hazırlıklarının ardından bugün saat:19.00'da oynanacak mücadeleyi bekliyor. Fakat maçtan önce her iki tarafta da taraftarların ağzında geçen yıl ki olaylar var. Yıllardır Kahpe Bizans sloganı ile İstanbul takımlarının ekonomik, sosyolojik ve siyasi baskılarına başkaldırma yolunu seçen ve tribünde İstanbul takımı atkısına dahi tahammül edemeyen bir süreç geçiren Göztepe futbol taraftarlarının ağırlıkta olduğu Göztepe hentbol taraftarları, artık geleneksel hale gelen olaylı İstanbul takımı maçları serisini hentbola da taşımış durumda. Öte yandan Türkiye'de adam akıllı tribün kültürünün olmadığı ve çok nadir gözüktüğü tarihimizde gerçek tribün gelenekleri ve köklü kültürüne sahip bir kaç takımdan biri olan Göztepe futbol taraftarları İstanbul takımları tarafından hedef haline getirilmektedir. Aynı şekilde Basketbolda Karşıyaka da bizimle benzer sorunlar yaşamaktadır. Bu arada ezeli düşman olarak bilinen Karşıyaka hakkında gerçek bir Göztepeliye mikrofon uzatsanız, hiç bir İstanbul takımını Karşıyaka'ya değişmez. Bu konu hakkında eski Göztepe Tribün lideri Başbakan İsmail'in de çok açıklaması olmuştur. Bu konuda Hayta belgeselinde açıkladığı gibi:

''-Bıktık Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş'tan. Yani mecbur muyum ben bunların bayrağını alıp taşımayıp tur atmaya İzmir'de? Ben İzmir Çocuğuyum kardeşim! Burda fanatiğim işte!Burda şovenim, çünkü İzmirliyim. Ben burda ekmek yiyorum, İzmir takımı tutacağım.

Aslında İsmail Kocaoğlu'nun bu bakış açısı gerçek Göztepeli duruşudur. Dedim ya Karşıyaka'yı hiç bir İstanbul'a değişmezler. Şöyle de denebilir. İstanbul Takımlarına duyulan nefret Karşıyaka'dan çok daha büyük!

İşte böyle bir futbol kültüründen beslenen Hentbol maçında'da geçen yıl ki çirkin olaylar gayet akışında bir süreç ve insanların gözünde normal gözüktü.

Husumet nasıl başladı?

Kasım 2015 'de 1500 kişilik Süleyman Seba spor salonunda oynanan ve sadece 20 Göztepe taraftarı

için kontenjan ayrılan maçta maçtan çok Göztepelilerin otobüsündeki emanetler ve otobüsün direk salonun Beşiktaşlılar tarafına gelip ortalığın karışması haberleri manşet oldu. Alt tarafı 1 minübüs taraftar büyük bir kıvılcımı başlattı. İzmir'deki maça deplasman taraftarı alınmayacak dendi. Benim de ailemle birlikte bizzat gittiğim 17 Nisan pazar günü, yeni yapılan 2500 kişilik Yeşilova'daki Bornova Atatürk Spor Salonunda oynanan  maçta sahaya kale arkasından atlayan 3-4 taraftarın Beşiktaşlı hentbolculara saldırması sonucu seyircilerin salon dışına çıkarıldığı maç sonrası o kıvılcım üzerine yanmaya başlayan ortama resmen benzin döküldü. Göztepe Başkanı Mehmet Sepil, bu olayları
çıkaran ve destekleyenleri Asalak olarak değerlendirdi. Daha sonra kupa maçında yüksek güvenlik önlemleri ve süper kupa maçında bütün Göztepe tribünün plakasına yakışacak şekilde 35 kişinin gözaltına alınması, yine sopaların, bıçakların, döner bıçaklarının, muştaların manşet olması!Geldik bu güne. İlk olaylı maçtan sonra bu 5. maç. Bugün öyle bir ortam var ki bu  maç Halkapınarda 8-10bin kişiye rahatlıkla oynanabilecek fanatizm bulutları dolaşırken bu ateşi azaltmaya çalışan Göztepe yönetimi kontrolü daha kolay bir saha olan Bülent Özkul Spor salonunda oynayarak şu mesajı vermek istedi: ''-Bu sadece sıradan bir lig maçı, ortamı germeye gerek yok!'' Bütün sezon Göztepe bu salonda oynuyor ve salon küçük. Geçen yıl bir şölene dönüşmesi ve hentbol taraftarlığı kültürü oluşması için büyük
salon hamlesi fiyasko ile sonuçlandı. Ne şölen olabildi ne de istenilen taraftar kültürü! Bu daha çok tribün holiganlığı ve fanatizmdi.

Takımların durumu nasıl?

İlk dört haftadaki alınan sonuçlara göre konuşmak istatistik biliminin biraz doğasına aykırı ama biraz da olsa takımların bugünkü form durumları hakkında bize bilgi verebilir.

Beşiktaş lige 4 te 4 başladı ve maç eksiği ile 2. sırada. Göztepe ise evindeki 2 maçı da kazanırken deplasmandaki 2 maçı da kaybetti.

hentbol puan durumu
İki takımında son oynadığı 4 maç skorları




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder